Pieczone mięso z jajkiem w środku. Jako przystawka, zamiast wędliny na kanapkę lub jako dodatek obiadowy do ziemniaków. Pyszna!
Składniki:
(na dużą formę keksową)
1,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
jajko,
sucha bułka,
2 łyżki majeranku,
2 łyżki suszonego lubczyku,
łyżka słodkiej papryki,
sól - płaska łyżka,
łyżeczka pieprzu,
dodatkowo 5 jajek
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:
5 jajek gotujemy na twardo. Obieramy.
Bułkę namaczamy w wodzie i odsączamy. Dodajemy do mięsa wraz z przyprawami i surowym jajkiem. Dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej masłem i lekko obsypanej bułką tartej formy wykładamy na dno trochę mięsa.
Następnie układamy jedno za drugim jajka. Wykładamy pozostałe mięso, dokładnie uzupełniając formę.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę i 15 minut.
Składniki:
(na dużą formę keksową)
1,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
jajko,
sucha bułka,
2 łyżki majeranku,
2 łyżki suszonego lubczyku,
łyżka słodkiej papryki,
sól - płaska łyżka,
łyżeczka pieprzu,
dodatkowo 5 jajek
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:
5 jajek gotujemy na twardo. Obieramy.
Bułkę namaczamy w wodzie i odsączamy. Dodajemy do mięsa wraz z przyprawami i surowym jajkiem. Dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej masłem i lekko obsypanej bułką tartej formy wykładamy na dno trochę mięsa.
Następnie układamy jedno za drugim jajka. Wykładamy pozostałe mięso, dokładnie uzupełniając formę.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę i 15 minut.
Pysznie wygląda ta pieczeń! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) i polecam szczerze :D
UsuńŚwietnie wygląda ten pieczeń. Bardzo chudziutka :)
OdpowiedzUsuń