Pieczeń z jajkiem

Pieczone mięso z jajkiem w środku. Jako przystawka, zamiast wędliny na kanapkę lub jako dodatek obiadowy do ziemniaków. Pyszna!


Składniki:
(na dużą formę keksową)

1,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
jajko,
sucha bułka,
2 łyżki majeranku,
2 łyżki suszonego lubczyku,
łyżka słodkiej papryki,
sól - płaska łyżka,
łyżeczka pieprzu,

dodatkowo 5 jajek
masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Przygotowanie:
5 jajek gotujemy na twardo. Obieramy.
Bułkę namaczamy w wodzie i odsączamy. Dodajemy do mięsa wraz z przyprawami i surowym jajkiem. Dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej masłem i lekko obsypanej bułką tartej formy wykładamy na dno trochę mięsa.
Następnie układamy jedno za drugim jajka. Wykładamy pozostałe mięso, dokładnie uzupełniając formę.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę i 15 minut.





Komentarze

  1. Pysznie wygląda ta pieczeń! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ten pieczeń. Bardzo chudziutka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz