Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego - szynki,
2 garści suszonych grzybów,
2 duże cebule.
ok 1 l bulionu warzywnego,
kilka ziaren ziela angielskiego,
3-4 liście laurowe,
kilka ziaren pieprzu czarnego,
łyżka oleju,
2 łyżki masła
1-2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Grzyby moczymy w 400ml wody przez 30-40minut.
Mięso kroimy w kostkę 3 x 3cm, podsmażamy na łyżce oleju przez 7-10 minut. Wrzucamy do bulionu, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
Gotujemy przez około 1,5 godziny na małym ogniu, aż mięso będzie mięciutkie i kruche; po około godzinie dodajemy pokrojoną w kostkę, podsmażoną na maśle cebulę.
Pod koniec gotowania możemy delitaknie zagęścić mąką z wodą.
Podajemy z pampuchami.
Czy grzyby dodajesz w całości?
OdpowiedzUsuńSpojrzałem na proporcje składników stałych i płynów. Wg mnie to jest zupa. Ale to Twój przepis.
Pozdrawiam
Tak w całości - sa kapelusze i osobno nóżki, ale zawsze można pokroić na mniejsze kawałki 😊
Usuń