Gruszkowiec z budyniem - ciasto gruszkowe

W oryginale to ciasto jest z jabłkami, ale gruszki też się świetnie sprawdzają! Najlepiej smakuje lekko schłodzone!



Składniki:
ok 1,5 kg gruszek,
5 jajek,
1/2 szklanki cukru,
2 szklanki mąki,
250g KASI
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżeczki maki ziemniaczanej,
opakowanie cukru wanilinowego,
łyżka cynamonu,
3 budynie waniliowe,
1 litr mleka

Przygotowanie:

Budynie rozrabiamy w litrze mleka wg. dalszych instrukcji na opakowaniu.

Gruszki obieramy i kroimy w małą kostkę.

Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną. Dodajemy proszek do pieczenia, mąki i cukier wanilinowy. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną część wykładamy spód blachy. Posypujemy cynamonem.
Wykładamy gruszki, które zalewamy gorącym budyniem.
Wykładamy drugą część ciasta.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut.



Komentarze

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) Uwielbiam ciasta z dodatkiem gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :) robiłam bardzo podobne ciacho z jabłkami. Z gruszkami też musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz