Pyszne na ciepło i na zimno. Podajemy ze śmietaną i szczypiorkiem.
Skladniki:
2 średniej wielkości cukinie,
duża cebula,
czerwona papryka,
3 ząbki czosnku,
5 łyżek mąki,
duże jajko,
sól, pieprz,
olej do smażenia
czerwona papryka,
3 ząbki czosnku,
5 łyżek mąki,
duże jajko,
sól, pieprz,
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę wraz z papryką.
Podsmażamy 3 minuty na średnim ogniu.
Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę z papryką, mąkę, jajko, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu.
Wszystko razem mieszamy.
Smażymy na oleju małe placki (najlepiej wykładać łyżką) na rumiano z obu stron.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy wraz ze śmietaną.
Podsmażamy 3 minuty na średnim ogniu.
Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę z papryką, mąkę, jajko, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu.
Wszystko razem mieszamy.
Smażymy na oleju małe placki (najlepiej wykładać łyżką) na rumiano z obu stron.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy wraz ze śmietaną.
Placuszki, to nasze ulubione, letnie danie!
OdpowiedzUsuńTakie warzywne zapowiadaja się wspaniale!
:)