Placki z cukini z papryką

Pyszne na ciepło i na zimno. Podajemy ze śmietaną i szczypiorkiem.

Skladniki:
2 średniej wielkości cukinie,
duża cebula,
czerwona papryka,
3 ząbki czosnku,
5 łyżek mąki,
duże jajko,
sól, pieprz,
olej do smażenia

Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę wraz z papryką.
Podsmażamy 3 minuty na średnim ogniu.
Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę z papryką, mąkę, jajko, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu.
Wszystko razem mieszamy.
Smażymy na oleju małe placki (najlepiej wykładać łyżką) na rumiano z obu stron.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy wraz ze śmietaną.



Komentarze

  1. Placuszki, to nasze ulubione, letnie danie!
    Takie warzywne zapowiadaja się wspaniale!
    :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz