Ciasto z masą budyniową, krówką, bananami, masą "ptasie mleczko" i kakao. Bez pieczenia na herbatnikach - szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
ok 250 ghebratników,
1/2 szklanki cukru
750ml mleka,
2 żółtka,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
250 g masła,
4 banany,
510 g masy krówkowej,
500 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
3 galaretki cytrynowe krystaliczne,
kakao do posypania.
Przygotowanie:
Podgrzewamy 500 ml mlekwa wraz z cukrem. Pozostałą część mieszamy z żółtkami, mąką, skrobią. Dodajemy do ciepłego mleka. Podgrzewamy, aż masa zgęstnieje.
Odstawiamy do wystygnięcia. Przykrywamy folią, żeby nie zrobił się kożuch.
Miękkie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo budyń.
Banana kroimy w plastry.
Na dno formy wykładamy pierwszą warstwę herbatników, następnie połowę masy budyniowej, banany, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (zostawimy około 2 łyżek dopolania wierzchu) i kolejną warstwę hebratników oraz pozostałą część masy budyniowej.
Wkładamy do lodówki.
W tym czasie rozrabiamy galateki w 450ml gorącej wody i studzimy.
Śmietanę ubiamy wraz z cukrem pudrem, wolnym strumieniem dodajemy zimną galaretkę.
Wykładamy na ciasto, polewamy pozostałąkrówką.Wstawiamy do lodówki nakilka godzin.
Przed podaniem posypujemy kakao.
wygląda super! Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńale pychotka ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto! Muszę spróbować, bo aktualnie nie mam kuchenki (awaria) i muszę sobie radzić bez niej :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste przepisy bez pieczenia ;)
OdpowiedzUsuń