Bananowa krówka bez pieczenia

Ciasto z masą budyniową, krówką, bananami, masą "ptasie mleczko" i kakao. Bez pieczenia na herbatnikach - szybkie i łatwe w przygotowaniu.



Składniki:
ok 250 ghebratników,
1/2 szklanki cukru
750ml mleka,
2 żółtka,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
250 g masła,
4 banany,
510 g masy krówkowej,
500 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
3 galaretki cytrynowe krystaliczne,
kakao do posypania.

Przygotowanie:
Podgrzewamy 500 ml mlekwa wraz z cukrem. Pozostałą część mieszamy z żółtkami, mąką, skrobią. Dodajemy do ciepłego mleka. Podgrzewamy, aż masa zgęstnieje.
Odstawiamy do wystygnięcia. Przykrywamy folią, żeby nie zrobił się kożuch.

Miękkie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo budyń.

Banana kroimy w plastry.

Na dno formy wykładamy pierwszą warstwę herbatników, następnie połowę masy budyniowej, banany, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (zostawimy około 2 łyżek dopolania wierzchu) i kolejną warstwę hebratników oraz pozostałą część masy budyniowej.
Wkładamy do lodówki.

W tym czasie rozrabiamy galateki w 450ml gorącej wody i studzimy.
Śmietanę ubiamy wraz z cukrem pudrem, wolnym strumieniem dodajemy zimną galaretkę.
Wykładamy na ciasto, polewamy pozostałąkrówką.Wstawiamy do lodówki nakilka godzin.
Przed podaniem posypujemy kakao.

Komentarze

  1. wygląda super! Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda to ciasto! Muszę spróbować, bo aktualnie nie mam kuchenki (awaria) i muszę sobie radzić bez niej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie proste przepisy bez pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec