Wilgotne ciasto z powidałmi śliwkowymi, pachnące przyprawą do piernika i kakao, polane gorzką czekoladą ze słodką suszoną żurawiną! Coś pysznego!
Składniki:
(na formę 12x35 cm)*
2 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
3 czubate łyżki kakao,
opakowanie przyprawy do piernika,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jajek M,
1/2 szklanki oleju,
250 ml mleka,
250g powideł śliwkowych,
Polewa:
200 g czekolady gorzkiej,
1/3 szklanki mleka,
łyżka masła
150 g suszonej żurawiny
dekoracje: kuleczki, gwiazdki
Przygotowanie:
Suche składniki łączymy w jednej misce (mąka, proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawa do piernika).
W drugiej misce mieszamy olej, mleko i powidła.
W kolejnej ubijamy całe jajka przez około 5 minut na wysokich obrotach.
Następnie partiami dodajemy na zmianę suche i mokre składniki.
Miksujemy do połączenia się składników.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy przez około godzinę i 20minut - do tzw. "suchego patyczka".
Ciasto studzimy.
W rondelku rozpuszamy czekoladę razem z masłem i mlekiem. Dodajemy żurawinę.
Polawamy nią ciasto.
Możemy dodatkowo udekorować perełkami i gwiazdkami...
*edit: 22.01.19
Składniki:
(na formę 12x35 cm)*
2 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
3 czubate łyżki kakao,
opakowanie przyprawy do piernika,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jajek M,
1/2 szklanki oleju,
250 ml mleka,
250g powideł śliwkowych,
Polewa:
200 g czekolady gorzkiej,
1/3 szklanki mleka,
łyżka masła
150 g suszonej żurawiny
dekoracje: kuleczki, gwiazdki
Przygotowanie:
Suche składniki łączymy w jednej misce (mąka, proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawa do piernika).
W drugiej misce mieszamy olej, mleko i powidła.
W kolejnej ubijamy całe jajka przez około 5 minut na wysokich obrotach.
Następnie partiami dodajemy na zmianę suche i mokre składniki.
Miksujemy do połączenia się składników.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy przez około godzinę i 20minut - do tzw. "suchego patyczka".
Ciasto studzimy.
W rondelku rozpuszamy czekoladę razem z masłem i mlekiem. Dodajemy żurawinę.
Polawamy nią ciasto.
Możemy dodatkowo udekorować perełkami i gwiazdkami...
*edit: 22.01.19
Komentarze
Prześlij komentarz