Gulasz z grzybami i śliwkami

Aromatyczny gulasz pachnący ziołami, grzybami, lekko słodki przez dodatek suszonych śliwek - staje się moim faworytem wśród dań jednogarnkowych.



Składniki:
1 kg mięsa z szynki,
ok 4 łyżek suszonych grzybów,
10-12 sztuk suszonych śliwek,
duża cebula,
łyżka majeranku,
łyżka tymianku,
3 liście laurowe,
4-5 ziarenek ziela angielskiego,
kilka ziaren pieprzu czarnego,
łyżka masła,
sól,
łyżka mąki

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w szklance wody. Kroimy na mniejsze kawałki - w paski.
Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu. Kroimy w większą kostkę.
Podsmażamy na łyżce masła w garnku.
Zalewamy ok 1,25 litra wody, dodajemy przyprawy (majeranek, tymianek, ziele, liść laurowy, pieprz) oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
Gotujemy na średnim ogniu przez ok godzinę.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przekrojone na pół śliwki.
Gotujemy jeszcze przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą.
Na koniec zaprawiamy łyżką mąki rozrobioną w małej ilości zimnej wody.


Komentarze