Różowe naleśniki na wytrawnie

Naleśniki z sokiem buraczkowym, faszerowane pikantnym serem, szynką, delikatnym ogórkiem i natką pietruszki. Na drugie śniadanie, jako przekąska, a krojąc na 2 cm kawałki jako przystawka na imprezy!

Składniki:

na naleśniki:
ok 50 ml soku z buraków,
szklanka mleka,
ok 200 g mąki,
jajko,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki cukry,
3 łyżki oleju,

na farsz:
5-6 plasterków szynki np. konserwowej,
2 op. serka śmietankowego kanapkowego,
3 łyżki gęstej śmietany 18%,
duży pęczek pietruszki (lub dwa małe),
mieszanka ognistych przypraw (lub chili w proszku),
1/2 ogórka zielonego

Przygotowanie:
Składniki na naleśniki mieszamy razem - mąkę dodajemy stopniowo cały czas mieszając za pomocą trzepaczki.
Smażymy na rozgrzanej patelni.

Do serka śmietankowego dodajemy śmietanę oraz przyprawę. Mieszamy.
Ogórka obieramy i kroimy w paski.
Natkę pietruszki dzielimy na mniejsze gałązki (obcinając grubsze łodygi)

Na naleśniku rozsmarowujemy serem, układamy plasterek szynki, pokrojonego ogórka oraz kilka małych gałązek natki. Zwijamy w rulon.



Komentarze