Pieczona biała kiełbasa

Biała kiełbasa pieczona z dużą ilością cebuli, przyprawiona solą, pieprzem i majerankiem - proste danie i bardzo smaczne. Taką kiełbaska nie tylko na Wielkanoc, ale też na codzienny obiad.





Składniki:
10 sztuk - ok 1 kg dobrej jakości białej kiełbasy,
ok 600 g cebuli,
łyżeczka soli,
łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego,
2 łyżki majeranku,
4 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
łyżka masła.

Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w pół plastry. Dodajemy sól, pieprz oraz majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Mieszamy.
Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach za pomocą wykałaczki.
Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem.
Wykładamy połowę cebuli, następnie kiełbasę i przykrywany kolejną warstwą cebuli.
Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1 godzinę 15 minut (aż cebula będzie miękka). Na koniec zdejmujemy przyktywkę, kiełbasę wykładamy na wierzch, ustawiamy na termoobieg na 15 minut, aby ładnie zarumieniła nam się skórka.






Komentarze

  1. Robię podobnie, ale zalewam dobrym miodem pitnym. Aromat nie do podrobienia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec