Pieczony schab z morelą i śliwką

Schab w połączeniu z owocami jest pyszny! Jeśli ktoś jeszcze nie próbował koniecznie musi upiec w ten weekend. Dziś propozycja z suszonymi śliwkami i morelami.



Składniki:
ok 1kg schabu bez kości,
100 g suszonych śliwek,
100 g suszonych moreli,
po łyżeczce: soli, tymianku, bazylii, oregano, ostrej papryczki,
dwie łyżeczki słodkiej papryczki,
łyżka oleju

Przygotowanie:
Ze schabu usuwamy nadmiar tłuszczu. W mięsie za pomocą noża wykrawamy kieszonkę na owoce. Układamy tak, żeby po jeden stronie były śliwki a po drugiej morele - po kilka owoców na przemian. Przyprawy (prócz soli) mieszamy razem z olejem. Nacieramy marynata schab.
Odstawiamy na min. 2 godziny.
Posypujemy solą. Obsmażamy z każdej strony po około minucie na mocno rozgrzanej patelni.
Wkładamy do nagrzanego do 100 stopni Pieczemy około 1 godziny 45 minut.


Komentarze