Chleb pszenno - żytni z siemieniem i lnem złocistym

Chrupiąca skórka, mięciutki środek i ten zapach przy pieczeniu! Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i wkładamy do lodówki. Ważnym elementem jest dobrze rozgrzany piekarnik oraz naczynie, w którym będzie pieczony chleb.




Składniki:
szklanka mąki pszennej typ 480 + do podsypania,
3/4 szklanki mąki żytniej typ 2000,
łyżeczka soli,
łyżka siemienia lnianego + łyżeczka do posypania,
łyżka ziaren lnu złocistego + łyżeczka do posypania,
25 g świeżych drożdży,
łyżeczka cukru,
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody,
łyżka oleju

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z cukrem, pół szklanki ciepłej wody, łyżką mąki. Odstawiamy na 10-15 minut, aby zaczęły pracować.
W dużej misce mieszamy ze sobą mąki, sól, siemię oraz len. Dodajemy zaczyn drożdżowy. Mieszamy za pomocą łyżki. Przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 30 minut. Posypujemy z góry ziarnami.
Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzewamy do 200 stopni.
Wkładamy ostrożnie chleb do naczynia. Przykrywamy. Pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 20 minut.


Komentarze