Czekoladowe babeczki Wielkanocne

Małe babeczki z kakao, oblane polewą czekoladową. Słodkości do koszyczka na Wielkanoc, ale także do filiżanki kawy czy szklanki mleka :)

Składniki:
(na 9 sztuk)
szklanka mąki,
4 łyżki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka kakao,
1/2 szklanki mleka,
1/4 szklanki oleju,
jajko,

polewa:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
2 łyżki cukru pudru,
1/3 szklanki mleka

Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki(mąka,cukier, kakao proszek do pieczenia), a w drugiej mokre. Mieszamy razem do połączenia się składniki. Przekładamy do foremek na babeczki, wypełniając je do 3/4 wysokości.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez 20 minut.

Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.

W rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder, energicznie mieszamy.
Maczamy wierzch babeczek w czekoladzie.


Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec