Małe babeczki z kakao, oblane polewą czekoladową. Słodkości do koszyczka na Wielkanoc, ale także do filiżanki kawy czy szklanki mleka :)
Składniki:
(na 9 sztuk)
szklanka mąki,
4 łyżki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka kakao,
1/2 szklanki mleka,
1/4 szklanki oleju,
jajko,
polewa:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
2 łyżki cukru pudru,
1/3 szklanki mleka
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki(mąka,cukier, kakao proszek do pieczenia), a w drugiej mokre. Mieszamy razem do połączenia się składniki. Przekładamy do foremek na babeczki, wypełniając je do 3/4 wysokości.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez 20 minut.
Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.
W rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder, energicznie mieszamy.
Maczamy wierzch babeczek w czekoladzie.
Składniki:
(na 9 sztuk)
szklanka mąki,
4 łyżki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka kakao,
1/2 szklanki mleka,
1/4 szklanki oleju,
jajko,
polewa:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
2 łyżki cukru pudru,
1/3 szklanki mleka
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki(mąka,cukier, kakao proszek do pieczenia), a w drugiej mokre. Mieszamy razem do połączenia się składniki. Przekładamy do foremek na babeczki, wypełniając je do 3/4 wysokości.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez 20 minut.
Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.
W rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder, energicznie mieszamy.
Maczamy wierzch babeczek w czekoladzie.
Wyglądają bardzo efektownie, super! :)
OdpowiedzUsuń