Przejdź do głównej zawartości

Sernik z rodzynkami (krakowski)

Sernik z rodzynkami, na kruchym cieście. Ciężki, twarogowy, a jednocześnie delikatny, z wyczywalnym lekko cytrusowym posmakiem.


Składniki:
na blachę 40x25cm

ciasto:
ok 350 g mąki,
220 g masła,
2 łyżki cukru pudru,
opakowanie cukru z pomarańczą,
łyżeczka proszku do pieczenia,
3 żółtka,
łyżka śmietany 12%

masa twarogowa:
ok 1,5 kg sera z wiaderka,
250 g cukru,
opakowanie cukru ze skórką cytrynową,
200 g masła
10 jajek,
2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
opakowanie budyniu waniliowego,
200 g rodzynek,
szczypta soli

dodatkowo:
żółtko + łyżka mleka,
ok 250 g cukru pudru,
2-3 łyżki wody

Przygotowanie:
Ciasto
Składniki na ciasto muszą być zimne, wyjęte bezpośrednio z lodówki.
Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem. Żółtka razem ze śmietaną.
Zagniatamy opuszkami palców ciasto, dodajemy płynną masę. Szybko zagniatamy na jednolitą masę.
Owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie oddzielamy 1/3 ciasta, którą ponownie wkładamy do lodówki.
Pozostałą część rozwałkowujemy na kształt blachy.
Blachę wkładamy papierem do pieczenia,przekładamy ciasto, nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Wyjmujemy.
Pozostałą 1/3 część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na około 2 cm szerokości paski

Masa twarogowa
Żółtka oddzielamy z białek.
Białka wraz z solą ubijamy na sztywną masę.
Masło ucieramy wraz z cukrami. Następnie dodajemy stopniowo żółtka cały czas miksując.
Na średnich obrotach dodajemy partiami ser oraz rodzynki. Dodajemy skrobię oraz proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia się składników.
Na koniec za pomocą łyżki dodajemy białka, delikatnie mieszając.

Wylewamy na podpieczone ciasto.Na wierzchu układamy paski ciasta w kratkę.
roztrzepanym żółtkiem z mlekiem smarujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55 minut- wierzch ciasta będzie rumiany.
Wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim jeszcze przez 20 minut ciasto -NIE OTWIERAJĄC drzwiczek. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy sernik (po około godzinie możemy wyciągnąć).
Całkowicie wystudzony wkładamy na noc do lodówki.

Rano przygotowujemy lukier:mieszamy cukier puder z odrobiną wodą, lukrujemy z góry.
Czekamy, aż lekko zastygnie i wtedy dopiero kroimy.




Komentarze

Popularne

Placki na maślance

Puszyste, mięciutkie placki na maślance. Nie za słodkie, idealne na podwieczorek lub leniwe weekendowe śniadanie. Koniecznie podawać ze świeżymi owocami - chociaż i bez nich są pyszne!


Składniki: 3/4 szklanki maślanki, 3 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, płaska łyżka cukru, łyżka oleju maliny, borówki amerykańskie
Przygotowanie: Do maślanki dodajemy jajko, olej i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy przesiane przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Na bardzo rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto: po 2 łyżki na jednego placka zachowując odstępy.  Smażymy przez około 2,5 - 3 minuty z każdej strony za złocisto -brązowy kolor.
Podajemy z malinami i borówkami



Naleśniki budyniowe

Delikatne i pachnące budyniem waniliowym naleśniki. Świetnie smakują z musem rabarbarowym!

Składniki: 250 ml mleka, opakowanie budyniu waniliowego, 5 dużych łyżek mąki pszennej, jajko, łyżka oleju, 2 łyżki cukru
Przygotowanie: Mleko mieszamy razem z jajkiem i olejem. Dodajemy przesypane przez sito mąką oraz budyń, na samym końcu cukier. Mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na 15 - 20 minut. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni na lekko złocisty kolor z obu stron.

Sałatka grillowa

Moja zdaniem jest to najlepsza sałatka na grilla - pasuje  zarówno do kurczaka, wieprzowiny jak i do kiełbasy. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Chrupiąca sałata i świeże warzywa! Pyszna - gorąco polecam!


Składniki: pół główki sałaty lodowej, ok 15-20 sztuk małych pomidorków czerwonych i żółtych, 3 duże rzodkiewki, pół papryki, pół zielonego ogórka, pół czerwonej cebuli, pół sera półtłustego typu sałatkowego, 5-6 łyżek oleju, łyżeczka bazylii, szczypta oregano
Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze części. Ogórka obieramy ze skóry. Kroimy w plasterki razem z rzodkiewką i cebulą. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidorki na 2-4 części w  zależności od wielkości. Ser również w kostkę. Wszystko razem mieszamy. Przed podaniem polewamy olejem wymieszanym z bazylią i oregano.

Pasta z awokado, twarogiem i jajkiem

Lekko pikantna, pyszna pasta kanapkowa.
Najlepiej smakuje w towarzystwie chrupkich grzanek.

Składniki: 1 dojarzałe awokado, 2 jajka, ok 50 g sera twarogowego wędzonego, 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku, szczypta soli, ognista mieszanka przypraw (pieprz czarny, kolendra, chili, czosnek, gorczyca)
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek, kroimy na mniejsze kawałki. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wydążamy miąższ, kroimy w kostkę. Dodajemy twaróg, szczyptę soli i mieszankę przypraw. Wszystko razem mieszamy za pomocą widelca.



Sałatka z mixem kasz i mieszanką meksykańską

Danie to przygotujemy w kilka chwil.
Nie dość, że jest łatwa i pyszna to jeszcze uniwersalna i zdrowa. Można ją zjeść jako:
- sałatkę na kolację,
- zabrać jako lunch do pracy/szkoły, - na ciepło jako dodatek do obiadu z mięsem.


Składniki: 2 saszetki mixu ziaren multigrano (kasza pęczak, kasza owsiana prażona, ryż czerwony, siemię lniane) sałatka meksykańska w puszce - masa po odsączeniu 260g (kukurydza, groszej, marchewka, czerwona fasola), pół łyżeczki soli
Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączamy dokładnie.  Sałatkę meksykańską przesypujemy na sito, aby odlać zalewę. Dodajemy do mixu kasz. Mieszamy.



Czekoladowo - brzoskwiniowa krówka bez pieczenia

Uwielbiam takie ciasta, których przygotowanie jest dziecinnie łatwe. Słodka krówka z kakaowymi herbatnikami, masą budyniowo - galaretkową, a to wszystko delikatnie posypane wirórkami kokosowymi!


Składniki: ok 200 g kakaowych herbatników, 3 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 2 galaretki brzoskwiniowe, 3 łyżeczki cukru, 200 g masła, masa krówkowa kakaowa 460g, 6 łyżek wiórek kokosowych
Przygotowanie: W szklance mleka rozrabiamy budynie. Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z cukrem. Gdy będzie już ciepłe dodajemy budynie. Mieszamy. Gdy masa zgęstnieje dodajemy galaretki. Dokladnie mieszamy, aby wszystko się równomiernie połączyło. Podgrzewamy na małym gazie jeszcze kilka chwil. Masę studzimy.
W tym czasie układamy pierwszą warstwę herbatników na dnie formy. Na rogrzaną patelnie dajemy wiórki koksowe, podrzewamy mieszając do uzyskania lekko złocistego koloru.
Gdy masa budyniowo - galaretkowa będzie całkowicie zimna, dodajemy stopniowo masło. Używając miksera, mieszamy do połączenia…