Wszystkie smaki Świąt w jednej sałatce: biała kiełbasa, ćwikła z chrzanem i jajka z majonezem.
Składniki:
(na 3-4 osoby)
2 duże ziemniaki,
duża marchewka,
2 białe surowe kiełbasy,
3 duże jajka,
kilka małych ogórków konserwowych,
1/2 dużego ogórka kiszonego,
2 czubate łyżki ćwikły z chrzanem,
4 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
3 łyżki majonezu,
pęczek szczypiorku,
sól, pieprz,
łyżeczka suszonego lubczyku,
2 łyżeczki majeranku,
łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo.
Marchewkę i ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Białą kiełbasę parzymy. Obieramy z flaka.
Jogurt mieszamy z przyprawami (szczypta soli, pieprz i suszone zioła)
Jajka obieramy ze skorupek, zostawiamy kilka plastrów do dekoracji na wierzch, pozostałe kroimy w kostkę.
Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę, również kroimy w kostkę, a ogórki w plastry.
Szczypiorek siekamy.
Na dno miski wykładamy kolejno: ziemniaki, dip jogurtowo - ziołowy, marchewkę, kiełbasę, smarujemy ćwikłą z chrzanem, ogórki, jajka, lekko solimy, smarujemy majonezem, posypujemy szczypiorkiem i na wierzch kładziemy kilka plastrów jajek
Składniki:
(na 3-4 osoby)
2 duże ziemniaki,
duża marchewka,
2 białe surowe kiełbasy,
3 duże jajka,
kilka małych ogórków konserwowych,
1/2 dużego ogórka kiszonego,
2 czubate łyżki ćwikły z chrzanem,
4 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
3 łyżki majonezu,
pęczek szczypiorku,
sól, pieprz,
łyżeczka suszonego lubczyku,
2 łyżeczki majeranku,
łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo.
Marchewkę i ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Białą kiełbasę parzymy. Obieramy z flaka.
Jogurt mieszamy z przyprawami (szczypta soli, pieprz i suszone zioła)
Jajka obieramy ze skorupek, zostawiamy kilka plastrów do dekoracji na wierzch, pozostałe kroimy w kostkę.
Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę, również kroimy w kostkę, a ogórki w plastry.
Szczypiorek siekamy.
Na dno miski wykładamy kolejno: ziemniaki, dip jogurtowo - ziołowy, marchewkę, kiełbasę, smarujemy ćwikłą z chrzanem, ogórki, jajka, lekko solimy, smarujemy majonezem, posypujemy szczypiorkiem i na wierzch kładziemy kilka plastrów jajek
Komentarze
Prześlij komentarz