Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowo - brzoskwiniowa krówka bez pieczenia

Uwielbiam takie ciasta, których przygotowanie jest dziecinnie łatwe. Słodka krówka z kakaowymi herbatnikami, masą budyniowo - galaretkową, a to wszystko delikatnie posypane wirórkami kokosowymi!


Składniki:
ok 200 g kakaowych herbatników,
3 szklanki mleka,
2 budynie waniliowe bez cukru,
2 galaretki brzoskwiniowe,
3 łyżeczki cukru,
200 g masła,
masa krówkowa kakaowa 460g,
6 łyżek wiórek kokosowych

Przygotowanie:
W szklance mleka rozrabiamy budynie. Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z cukrem. Gdy będzie już ciepłe dodajemy budynie. Mieszamy. Gdy masa zgęstnieje dodajemy galaretki. Dokladnie mieszamy, aby wszystko się równomiernie połączyło. Podgrzewamy na małym gazie jeszcze kilka chwil.
Masę studzimy.

W tym czasie układamy pierwszą warstwę herbatników na dnie formy. Na rogrzaną patelnie dajemy wiórki koksowe, podrzewamy mieszając do uzyskania lekko złocistego koloru.

Gdy masa budyniowo - galaretkowa będzie całkowicie zimna, dodajemy stopniowo masło. Używając miksera, mieszamy do połączenia się składników. 

Wykładamy na herbatniki, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na których rozsarowujemy masę krówkową i posypujemy wiórkami.
Wkładamy do lodówki na noc, aby masa dobrze stężała, a herbarniki zmiękły.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

Naleśniki budyniowe

Delikatne i pachnące budyniem waniliowym naleśniki. Świetnie smakują z musem rabarbarowym!

Składniki: 250 ml mleka, opakowanie budyniu waniliowego, 5 dużych łyżek mąki pszennej, jajko, łyżka oleju, 2 łyżki cukru
Przygotowanie: Mleko mieszamy razem z jajkiem i olejem. Dodajemy przesypane przez sito mąką oraz budyń, na samym końcu cukier. Mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na 15 - 20 minut. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni na lekko złocisty kolor z obu stron.

Sałatka z mixem kasz i mieszanką meksykańską

Danie to przygotujemy w kilka chwil.
Nie dość, że jest łatwa i pyszna to jeszcze uniwersalna i zdrowa. Można ją zjeść jako:
- sałatkę na kolację,
- zabrać jako lunch do pracy/szkoły, - na ciepło jako dodatek do obiadu z mięsem.


Składniki: 2 saszetki mixu ziaren multigrano (kasza pęczak, kasza owsiana prażona, ryż czerwony, siemię lniane) sałatka meksykańska w puszce - masa po odsączeniu 260g (kukurydza, groszej, marchewka, czerwona fasola), pół łyżeczki soli
Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączamy dokładnie.  Sałatkę meksykańską przesypujemy na sito, aby odlać zalewę. Dodajemy do mixu kasz. Mieszamy.



Sałatka grillowa

Moja zdaniem jest to najlepsza sałatka na grilla - pasuje  zarówno do kurczaka, wieprzowiny jak i do kiełbasy. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Chrupiąca sałata i świeże warzywa! Pyszna - gorąco polecam!


Składniki: pół główki sałaty lodowej, ok 15-20 sztuk małych pomidorków czerwonych i żółtych, 3 duże rzodkiewki, pół papryki, pół zielonego ogórka, pół czerwonej cebuli, pół sera półtłustego typu sałatkowego, 5-6 łyżek oleju, łyżeczka bazylii, szczypta oregano
Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze części. Ogórka obieramy ze skóry. Kroimy w plasterki razem z rzodkiewką i cebulą. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidorki na 2-4 części w  zależności od wielkości. Ser również w kostkę. Wszystko razem mieszamy. Przed podaniem polewamy olejem wymieszanym z bazylią i oregano.

Grillowana pierś czosnkowo - ziołowa z cukinią

Gdy pogoda za oknem mało majowa - grillujemy w domu ;)

Grillowana pierś z kurczaka z cukinią. Dobrym dodatkiem będzie tu zarówno kasza pęczak jak i dip jogurtowy. Takiego kurczaka możemy również przygotować na tradycyjnym grillu, jednak tutaj czas przygotowania może się lekko wydłużyć.

Składniki:
jedna pierś z kurczaka,
dwie łyżeczki oregano,
łyżeczka pieprzu ziołowego,
pół łyżeczki czosnku lub jeden mały ząbek przeciśnięty przez praskę,
pół łyżeczki rozmarynu,
pół łyżeczki tymianku,
szczypta soli morskiej,
łyżka oleju
pół małej cukinii + szczypta soli i tymianku

Przygotowanie:
Pierś oczyszczamy z błon i dzielimy na dwie części.
Przyprawy mieszamy wraz z olejem. nacieramy nią kurczaka, odstawiamy na 30 minut.
Cukinię myjemy, kroimy na plastry, opruszamy solą i tymiankiem.
Na rozgrzany grill (w mnie w tym przypadku elektryczny) kładziemy pierś z kurczaka. Grillujemy po około 4-5 minut z każdej strony, aż mięso będzie gotowe.

Pod koniec wkładamy cukinię, którą grillujemy z dwóch stron.


Kompot z rabarbaru i jabłek

Kompot z rabarbaru oraz jabłek jest słodki i kwaśny jednocześnie. Zimny podany prosto z lodówki dodatkowo orzeźwiający, a ciepły jest idealnym uzupełnieniem obiadu.




Składniki: 2,5 l wody, 5 sztuk rabarbatu po ok 30 cm każdy, ok 1 kg jabłek, 10 łyżek cukru, łyżeczka cynamonu
Przygotowanie: Wodę zagotowujemy. Jabłka obieramy ze skóry i wraz z rabarbarem kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na gotującą się wodę wraz z cukrem i cynamonem. Gotujemy około 5- 7 minut.
Przed podaniem możemy odcedzić na sitku.