Arbuzowa lemoniada

Zimna, orzeźwiająca lemoniada z arbuzem - idealny napój na upalne letnie dni!


Składniki:
arbuz około 1,5 kg,
półtorej cytryny,
około 700ml zimnej wody,
100 ml ciepłej wody,
4-5 łyżek cukru,
liście mięty lub melisy

Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier. Studzimy.
Z cytryn wyciskamy sok.
Z miąższu arbuza usuwamy pestki, kroimy w kostkę i blendujemy.
Następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pozostałych pestek i namiaru miąższu. Dodajemy sok z cytryn, wodę z cukrem i zalewamy ok 700 ml zimnej wody (może być taka z zamrażalki, dobrze schłodzona). Mieszamy.
Dodajemy liście mięty lub melisy

Podajemy mocno schłodzoną z kostkami lodu.





Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec