Ciasto jogurtowe na gofrach

Delikatne, lekkie, owocowe, orzeźwiające i bez pieczenia. Ekspresowe przygotowanie, sezonowe owoce, tylko kilka składników i oryginalne ciasto gotowe!



Składniki:
na blachę 24cm x 28cm
gofry (domowe z tego przepisu lub gotowe ze sklepu),
2 jogurty naturalne po 400 ml,
3 galaretki truskawkowe lub malinowe,
200 g czerwonej porzeczki,
200 g borówki amerykańskiej,
3 połówki brzoskwini z puszki


Przygotowanie:
Jogurt wyjmij wcześniej z lodówki.
Galaretki rozrób w 350 ml gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.
Mikserem na wysokich obrotach wymieszaj galaretę, aż zacznie się robić piana, następnie lekko zmniejsz obroty i dodawaj jogurt partiami. Miksuj tylko do połączenia się składników. Na koniec dodaj porzeczki i borówki, delikatnie wymieszaj (zostaw po kilka sztuk do ułożenia na wierzchu).
Na dno formy wyłóż gofry, wylej masę jogurtową.
Brzoskwinie pokój w plastry, ułóż na wierzchu masy wraz z pozostałymi owocami.
Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby stężało - najlepiej na całą noc.

Komentarze

Prześlij komentarz