Puszyste, wilgotne, słodkie babeczki ze słonecznymi morelami.
Składniki:
szklanka mąki,
łyżka budyniu waniliowego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 szklanki oleju,
1/2 szklanki mleka,
1/3 szklanki cukru,
2 jajka,
szczypta soli,
5 moreli
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W jednej misce mieszamy suche składniki czyli mąkę budyń proszek do pieczenia oraz cukier w drugiej misce mieszamy żółtka z olejem i mlekiem.
Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Morele dokładnie myjemy kroimy na pół, usuwamy pestkę.
Do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami przekładamy ciasto do 3/4 wysokości foremki.
Na wierzchu środkiem do góry układamy morele.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 23 - 25 minut
Składniki:
szklanka mąki,
łyżka budyniu waniliowego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 szklanki oleju,
1/2 szklanki mleka,
1/3 szklanki cukru,
2 jajka,
szczypta soli,
5 moreli
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W jednej misce mieszamy suche składniki czyli mąkę budyń proszek do pieczenia oraz cukier w drugiej misce mieszamy żółtka z olejem i mlekiem.
Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Morele dokładnie myjemy kroimy na pół, usuwamy pestkę.
Do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami przekładamy ciasto do 3/4 wysokości foremki.
Na wierzchu środkiem do góry układamy morele.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 23 - 25 minut
Komentarze
Prześlij komentarz