Przejdź do głównej zawartości

Tortilla z jajecznicą i warzywami

Oryginalny pomysł na bardzo sycące danie: jajecznica z dodatkami zawinięta w tortillę.


Składniki:
(na 4 porcje)
4 placki tortilli,
5 jajek,
500 g cebuli,
kiełbasa ok 150 g,
4 liście sałaty,
100 g mixu sałat,
mały pomidor,
pół czerwonej papryki,
pół ogórka zielonego,
2 ogórki małosolne,
pęczek szczypiorku,
sól, pieprz

Przygotowanie:
Szczypiorek siekamy. Pomidora kroimy w pół plastry, paprykę oraz ogórki kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z pokrojoną również w małą kostkę kiełbasę do zarumienienia się. Następnie wbijamy jajka, dodajemy szczypiorek, szczyptę soli oraz pieprzu. Smażymy do ścięcia się jajek.
Na placku tortilli układamy po liściu sałaty, mix sałat, warzywa oraz jajecznicę.
Zwijamy tortillę - najpierw od dołu, a następnie boki.
Całość podpiekamy w nagrzanym grillu elektrycznym na zamknięciu przez ok, 2 minuty, aż tortilla się lekko zarumieni.



Komentarze

Popularne

Jaglanka ze śliwką i orzechami włoskimi

Uwielbiam takie śniadania na ciepło z sezonowymi owocami.
Śliwki, miód, zapach cynamonu = pyszny początek dnia!


Składniki:
4 łyżki płatków jaglanych,
1/3 szklanki mleka,
łyżeczka miodu,
2-3 duże śliwki węgierki,
szczypta cynamonu,
garść orzechów włoskich

Przygotowanie:
Do mleka dodajemy płatki, podgrzewamy.
Śliwkę kroimy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w grube plastry. Dodajemy miód oraz cynamon - prażymy w rondelku pod przykryciem przez 5 minut, mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna.
Orzechy siekamy.
Na miskę wykładamy jaglankę, śliwki, posypujemy orzechami.

Dodając więcej miodu uzyskacie pyszny gęsty sos z cynamonem.

Sałatka z kurczakiem gyros

Moja wersja sałatki gyros. Świetnie sprawdzi się na imprezach, spotkaniach rodzinnych lub jako drugie śniadanie do pracy.


Składniki:
150 g mixu sałat,
2 duże pomidory,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 czerwonej cebuli,
2 duże ogórki małosolne lub konserwowe,
1 duża pierś z kurczaka,
2 łyżeczki przyprawy gyros,
łyżeczka oleju,
2 łyżeczki majonezu,
5 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach, smażymy na oleju, mieszając, aż kurczak będzie gotowy.
Pomidory, paprykę, ogórki, cebulę kroimy w małą kostkę.
Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu.
Na spód miski wykładamy sałatę - ok 100g , zalewamy sosem jogurtowym - zostawiając trochę do polania na wierzchu, następnie układamy pomidory, paprykę, cebulę, kurczaka, ogórka i pozostała sałatę oraz sos i szczypiorek.

Kopytka dyniowe (kluski dyniowe)

Wystarczy dodać jeden mały składnik, aby zwyczajne kopytka nabrały pięknego jesiennego koloru! Możemy podać je razem z gulaszem grzybowym lub po prostu posypane delikatnie tymiankiem.



Składniki:
ok 1,5 kg ziemniaków,
3/4 puree z dyni,
ok 2 1/2 szklanki mąki (plus do podsypania),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
1 żółtko,
1/2 łyżeczka kurkumy.

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Przeciskamy przez praskę, dodajemy puree z dyni, jajko, żółtko, kurkumę i stopniowo mąkę zagniatając na delikatne, elastyczne ciasto.
Dzielimy na części. Rolujemy i odcinamy około 2-3 cm kawałki. Gotujemy partiami w gorącej osolonej wodzie do wypłynięcia. Po wrzuceniu dobrze jest lekko zamieszać wodą, żeby nie przywarły do dna.
Odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej.

Smacznego!



Grzyby marynowane w occie

Podgrzybki marynowane w occie to kolejny sposób na wykorzystanie zebranych grzybów. 

Składniki:
ok 1 kg małych podgrzybów
kilka sztuk maślaków
2 szklanki octu 10%
6 szklanek wody,
1 1/3 szklanki cukru,
3 łyżki soli,
ziarna pieprzu czarnego,
ziele angielski,
liście laurowe,
ok 2 łyżeczek gorczycy

Przygotowanie:
Grzyby oczyszaczamy i myjemy. Najlepiej wybierać mniejsze - jeśli są większe przeciąć na 2 - 3 części.
Grzyby gotujemy ok 15 minut, po tym czasie powinny pojawić się tzw. burzyny. Należy wtedy wylać wodę - przecedzić grzyby i ponownie zalać zimną wodą - tak, aby je przykryła. Solimy 1 łyżką i gotujemy 45 minut.

Zalewa:
Wodę zagotowujemy wraz z cukrem i solą, na gotującą się wodę dodajemy ocet i gotujemy jeszcze 5 - 7 minut.

Na dno słoików dajemy po 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu i ziela oraz liść laurowy.
Wykładamy ciepłe grzyby do ok 3/4 wysokości słoików (u mnie wyszły 4 słoiki po ok 500 -520g).
Zalewamy gorącą zalewą. Dokładnie zakręcamy obracamy do góry dne…

Malinowa góra lodowa

Ciasto o nazwie Góra Lodowa krąży od jakiegoś czasu w internecie.
Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie.
Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i nasączeniem ciasta sokiem z cytryny.
Wyszło SUPER! 



Składniki:

biszkopt:
5 jajek,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao
szczypta soli

krem I:
2 opakowania kremu Karpatka,
mleko ok 800 ml,

krem II:
250 g KASI,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki,
2 łyżki kakao,
paczka biszkoptów okrągłych

do nasączenia:
Sok z dużej cytryny + ok 150 ml wody

dodatkowo:
ok 300 g malin,
2 galaretki malinowe

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, cukier, zmniejszamy obroty cały czas miksując. Dodajemy mąkę i kakao,miksujemy dopołączenia się składników. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 35 minut.
Biszkopt studzimy, a po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty.

Gal…

Pigwa do herbaty

Zamiast cytryny do jesiennej herbatki. 

Składniki:
500 g pigwy
ok 350-400 g cukru

Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy. Dzielimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Możemy przekroić na jeszcze mniejsze kawałki (ja tak zrobiłam).
Owoce zasypujemy cukrem. Co jakiś czas przemieszać.
Pozostawić na noc.
Przechowywać w lodówce.