Szynka wieprzowa w sosie grzybowym

Sos na bazie świeżych grzybów z cebulą, czosnkiem, przyprawami, zabielony śmietaną. Pyszne kruche mięso szynki rozpływa się w ustach!

Z podanych proporcji wychodzi solidny garnek smakowitości.


Składniki:
1 kg szynki wieprzowej,
ok 600 g wcześniej obgotowanych grzybów (podgrzybki, maślaki lub inne ulubione),
2 średniej wielkości cebule,
2 duże ząbki czosnku,
ok 700 ml bulionu,
200 ml śmietany 30%,
50 g masła + łyżka
duża łyżka majeranku,
łyżeczka tymianku,
łyżeczka pieprzu ziołowego
sól, pieprz czarny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Szynkę kroimy na plastry grubość ok 2 cm.
Posypujemy pieprzem ziołowym oraz majerankiem,
Obsmażamy na maśle z obu stron przez około 1,5 - 2 minut z obu stron.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek również obieramy, drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce masła, aż cebula nam się lekko zeszkli.
Dodajemy szynkę, zalewamy bulionem, dodajemy tymianek, dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodajemy grzyby (pokrojone na średniej wielkości kawałki - wcześniej obgotowane przez 10 minut w osolonej wodzie). Gotujemy jeszcze około 35 - 40 minut - szynka musi być miękka.
Na koniec zaprawiamy śmietaną, opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym.

Komentarze