Ciasto drożdżowe z dynią, makiem i jabłkami

Drożdżowe ślimaki z jabłkami, makiem, cynamonem i dynią - posypane cukrem pudrem. 
Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne dzięki owocom i pięknie pachnące dzięki cynamonowi.




Składniki:
50 g świeżych drożdży,
250 ml mleka
2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania,
3/4 szklanki cukru + 3 łyżki,
płaska łyżka cynamonu,
2 łyżki suchego maku niebieskiego,
3 średniej wielkości jabłek,
2 łyżki oleju,
1 jajko,
3 łyżki puree z dyni,
cukier puder

Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
W tym czasie mieszamy mąkę z cukrem i makiem. Dodajemy zaczyn, jajko, olej oraz puree z dyni. Wyrabiamy ciasto. Będzie lepiło się trochę do rąk, ale dzięki temu będzie bardziej puszyste i mięciutkie.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na około godzinę.
Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy 2 łyżki cukru oraz cynamon i mieszamy razem.
Stolnicę podsypujemy mąką, Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wykładamy jabłka, a następnie zwijamy w rulon. Ciasto kroimy na 8-9 części.
Układamy na blasze wyłożonej papier do pieczenia - nadzieniem do góry. Odstawiamy na 30 minut.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.
Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.





Komentarze