Śledzie po kaszubsku

Filety śledziowe z czerwoną cebulą i marchewką, doprawione majerankiem, przecierem pomidorowym to świetna propozycja na zbliżające się Święta, ale także na imprezy - filet można przekroić na pół i powstają małe koreczki.


Składniki:
4 filety śledzia matjas,
2 czerwone cebule,
mała marchewka,
3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
szczypta cukru,
pieprz czarny mielony,
2 łyżki majeranku,
2 łyżki oleju
4 małe wykałaczki

Przygotowanie:
Śledzia moczymy w wodzie, aby pozbyć się namiaru soli - zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 30 minut, odlewamy wodę i ponownie zalewamy zostawiając na kolejne 20-30 minut.
Cebulę kroimy w piórka, marchew obieramy, ścieramy na grubych oczkach.
Cebulę podsmażamy na łyżce oleju aż się zeszkli, dodajemy marchew, szczyptę cukru, pieprz oraz łyżkę majeranku. Smażymy aż cebula będzie miękka, Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.
Odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie odsączamy śledzia, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Przekładamy do miski dodajemy łyżkę oleju oraz majeranek, obtaczamy z każdej strony - zostawiamy na kilka minut.
Na każdy filet nakładamy po łyżeczce cebuli, zawijamy i przekłuwamy wykałaczką.
Pozostałą cebulę wykładamy na śledzie. Wkładamy do lodówki na min. godzinkę, aby "się przegryzły".




Komentarze

Prześlij komentarz