Sernik gotowany z pierniczkami

Błyskawiczny w przygotowaniu sernik - idealny dla zabieganych. Delikatny, kremowy na biszkoptach ze słodkimi pierniczkami w środku.



Składniki:
1,5 kg sera z wiaderka,
6 jajek L,
3 budynie śmietankowe,
cukier ze skórą cytrynową,
250 g masła,
1 szklanka mleka,
1 szklanka cukru,
opakowanie biszkoptów
400 g pierniczków w czekoladzie,
kakao do posypania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki - szczególnie jajka i ser - muszą być w temperaturze pokojowej.
Ser mieszamy z jajkami. Budyń rozrabiamy w mleku.
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukry, mieszamy.
Do sera dodajemy rozpuszczone masło, podgrzewamy masę, dodajemy rozrobione budynie. Mieszamy.
Gotujemy na małym ogniu przez około 20-25 minut co jakiś czas mieszając, żeby nie przywarło do dna.
Całość lekko studzimy.
Dno dużej formy wykładamy biszkoptami, wylewamy ok 1/3 masy, układamy pierniczki, zalewamy pozostałą masą.
Posypujemy kakao.
Studzimy i wstawiamy na lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny - wtedy pierniki bardziej zmiękną.

Komentarze

Prześlij komentarz