Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym

Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym - mięciutkie, delikatne mięso. Pyszne, sycące danie obiadowe.


Składniki:
1 kg filetów piersi z kurczaka,
2 łyżki przyprawy do drobiu (może być złocista, staropolska lub domowa - przepis tutaj),
szklanka mleka,
ok 3/4 szklanki mąki,
2 jajka,
łyżeczka soli,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
olej do smażenia.

Przygotowanie:
Do mleka dodajemy jajka, sól, proszek do pieczenia oraz stopniowo mąkę. Mieszamy dokładnie - konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 10-15 minut. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki.
Filety dzielimy na 2-3 części w zależności od grubości filetów. Posypujemy przyprawą do kurczaka.
Zanurzamy kolejno filety i wkładamy bezpośrednio na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy na mocno rumiany kolor z obu stron - po około 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Komentarze