Bułki czosnkowe

Puszyste, mięciutkie i maślane bułki pachnące czosnkiem, cebulą oraz koperkiem. 


Składniki:
20 g drożdży,
2 i pół szklanki maki pszennej,
150 ml mleka,
1 jajko,
80 g masła
duża szczypta soli,
łyżeczka cukru,

100 g masła,
3-4 ząbki czosnku,
pół małej cebuli,
koperek
sól, pieprz

jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko, musi być ciepłe, ale nie gorące, dodajemy łyżeczkę cukru, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Gotowy zaczyn dodajemy do mąki wraz z jajkiem, masłem oraz solą. Ugniatamy na miękkie elastyczne ciasto - musi odchodzić od ręki - w razie potrzeby lekko podsypać mąką.
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Ciasto dzielimy na 6 części - formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i  delikatnie nacinamy w dwóch miejscach, aby później zrobić miejsce na masło. Odstawiamy na 15 minut.

Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i koperek drobno siekamy. Łączmy wraz z masłem, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu.
Tak przygotowane masło wkładamy do nacięć w bułkach.
Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby miały ładny złocisty kolor.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25-30 minut.


Komentarze