Chałka z kruszonką

Domowa chałka, z grubą, słodką kruszonką! Z podanych ilości składników wyszła bardzo duża chałka! Pysznie smakuje z kremem orzechowym lub dżemem!


Składniki:
2 i pół szklanki mąki,
pół szklanki cukru,
20 g drożdy,
200 ml mleka,
60 g masła,
1 jajko,
łyżeczka soli
kruszonka:
50 g masła,
100 g maki,
100 g cukru
dodatkowo:
jajko,
łyżka mleka
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do maki dodajemy zaczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki. Zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką. Formujemy kulkę. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 1,5 godziny.
Ciasto dzielimy na 3 części. Formujemy wałki i zaplatamy warkocz - musi być zwarty.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.
Do masła dodajemy cukier oraz mąkę - za pomocą opuszków palców łączymy składniki.
Wyrośnięte ciasto na chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką.
Wykładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30-35 minut.






Komentarze