Chrupiące, nie za słodkie małe ciasteczka z ciasta francuskiego i jabłek. Szybkie i łatwe do zrobienia, nawet na ostatnią chwilę przed przyjściem niezapowiedzianych gości lub, gdy najdzie nas ochota na małą słodycz.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
2 małe jabłka,
łyżka proszku budyniowego śmietankowego,
łyżeczka cukru,
pół łyżeczki cukru,
cukier perlisty do posypania,
1 jajko,
łyżka mleka
Przygotowanie:
Ciasto dzielimy na 8 równych części.
Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę. Mieszamy razem z proszkiem budyniowym, cukrem oraz cynamonem. Nakładamy na ciasto francuskie.
Jajko roztrzepać wraz z mlekiem. Posmarować brzegi ciasta - zamknąć robiąc "kieszonkę" Brzegi docikamy delikatnie widelcem. Całość smarujemy pozostałym jajkiem, nacinamy od góry w dwóch / trzech miejscach, posypujemy cukrem perlistym.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut, aż ciastka będą zarumienione.
Smakują podane zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz