Naleśnikowa quesadilla

Mięso mielone z przyprawami, pieczarkami, posypane serem pomiędzy dwoma naleśnikami zapieczone w piekarniku, czyli pyszne i bardzo sycące danie obiadowe.


Składniki:

naleśniki:
500 ml mleka,
ok 2 szklanki mąki,
1 łyżeczka cukru,
2 jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka soli
olej

farsz:
500 g mięsa mielonego z szynki,
500 g pieczarek,
3 ząbki czosnku,
4 łyżeczki przecieru pomidorowego,
2 łyżeczki majeranku,
łyżeczka oregano,
łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
2 łyżki masła,
sól, pieprz

ser żółty około 200 g

Przygotowanie:

Naleśniki:
Składniki na naleśniki mieszamy ze sobą - można wykorzystać też swój przepis.
Smażymy na lekko natłuszczonej patelni, na rumiany kolor z obu stron.

Farsz:
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
Pieczarki obieramy ze skórki lub dokładnie myjemy i kroimy w plastry.
Na rozgrzaną patelnię wraz z łyżką masła dodajemy mięso mielone, starty na tartce do czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: majeranek, oregano, suszone pomidory, papryczkę słodką. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz pieczarki i drugą łyżkę masła.
Smażmy pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy naleśnika, następnie kładziemy farsz, posypujemy serem żółtym, przykrywamy drugim naleśnikiem.
Zapiekamy przez około 7 minut w temperaturze 120 stopni, aby ser się roztopił.




Komentarze