Bułki mleczne z rodzynkami

Mleczno - maślane puszyste bułeczki z rodzynkami, do szklanki kakao, mleka lub kawki.

Składniki:
350 g maki + do podsypania
1/3 szklanki cukru,
ok 125 ml ciepłego mleka,
10 g świeżych drożdży,
jajko,
szczypta soli,
60 g masła,
50 g rodzynek

dodatkowo: jajko do posmarowania + łyżka mleka

Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.
Do maki dodajemy zaczyn, jajko, masło, sól, rodzynki. Zagniatamy przez kilku minut. - w razie potrzeby podsypać trochę mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie podsypujemy mąką, wyrabiamy chwilę, dzielimy na 8 części, formujemy lekko podłużne bułki.
Do długiej formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy bułki, przykrywamy ściereczką na około 15 minut -  będą jeszcze rosły.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30-35 minut.




Komentarze