Chleb na maślance

Chleb pszenno - żytni na maślance. 


 
Składniki:
500 ml maślanki 
50 ml wody 
550 g mąki pszennej białej plus do podsypania  
250 g mąki żytniej do wypieku chleba
Łyżka cukru 
Łyżka soli 
25 g świeżych drożdży 

Przygotowanie:
Maślankę podgrzewamy lekko z wodą i cukrem, dodajemy drożdże i łyżkę mąki. Mieszamy żeby nie było grupek odstawiamy na 10-15 minut. Pozostałe mąki i sól mieszamy razem dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto na początku drewnianą łyżka później ręką przez kilka minut. Ciasto może się lekko lepić. 
Zostawiamy pod ściereczką na półtorej godziny. Potem podsypujemy lekko mąką wyrabiamy jeszcze chwilę. 
Gdy będzie ciasto rosło to nagrzewamy do 200 stopni piernik razem z naczyniem. Wyrośnięte przekładamy do ciepłego naczynia nacinamy w 3 -4 miejscach, przykrywamy i pieczemy przez 35 minut później zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut .
Chleb jest gotowy jak uderzymy do od dołu i wyda pusty dźwięk



Komentarze

  1. Pyszny chleb, nie kruszy się, łatwy do wykonania. Z tej porcji zrobiłam chleb i cztery bułki z dodatkiem dynii.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec