Chleb pszenno - żytni na maślance.
Składniki:
500 ml maślanki
50 ml wody
550 g mąki pszennej białej plus do podsypania
250 g mąki żytniej do wypieku chleba
Łyżka cukru
Łyżka soli
25 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
Maślankę podgrzewamy lekko z wodą i cukrem, dodajemy drożdże i łyżkę mąki. Mieszamy żeby nie było grupek odstawiamy na 10-15 minut. Pozostałe mąki i sól mieszamy razem dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto na początku drewnianą łyżka później ręką przez kilka minut. Ciasto może się lekko lepić.
Zostawiamy pod ściereczką na półtorej godziny. Potem podsypujemy lekko mąką wyrabiamy jeszcze chwilę.
Gdy będzie ciasto rosło to nagrzewamy do 200 stopni piernik razem z naczyniem. Wyrośnięte przekładamy do ciepłego naczynia nacinamy w 3 -4 miejscach, przykrywamy i pieczemy przez 35 minut później zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut .
Chleb jest gotowy jak uderzymy do od dołu i wyda pusty dźwięk
Składniki:
500 ml maślanki
50 ml wody
550 g mąki pszennej białej plus do podsypania
250 g mąki żytniej do wypieku chleba
Łyżka cukru
Łyżka soli
25 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
Maślankę podgrzewamy lekko z wodą i cukrem, dodajemy drożdże i łyżkę mąki. Mieszamy żeby nie było grupek odstawiamy na 10-15 minut. Pozostałe mąki i sól mieszamy razem dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto na początku drewnianą łyżka później ręką przez kilka minut. Ciasto może się lekko lepić.
Zostawiamy pod ściereczką na półtorej godziny. Potem podsypujemy lekko mąką wyrabiamy jeszcze chwilę.
Gdy będzie ciasto rosło to nagrzewamy do 200 stopni piernik razem z naczyniem. Wyrośnięte przekładamy do ciepłego naczynia nacinamy w 3 -4 miejscach, przykrywamy i pieczemy przez 35 minut później zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut .
Chleb jest gotowy jak uderzymy do od dołu i wyda pusty dźwięk
Pyszny chleb, nie kruszy się, łatwy do wykonania. Z tej porcji zrobiłam chleb i cztery bułki z dodatkiem dynii.
OdpowiedzUsuń