Składniki:
ciasto:
500 g mąki,
40 g drożdży świeżych,
ok 250 ml ciepłej wody,
2 łyżeczki soli,
szczypta cukru,
2 łyżki oleju
dodatki:
350 g sera żółtego (może być też 300 g żółtego i 50g mozzarella)
5 plastrów szynki,
200 g pieczarek
2 łyżki przecieru pomidorowego,
suszona bazylia
świeży pomidor
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier oraz 2łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Mąkę mieszamy z solą oraz zaczynem na początku za pomocą łyżki. Dodajemy olej i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na półtorej godziny.
W tym czasie ser ścieramy na grubych oczkach, Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę.
Ciasto wyjmujemy z miski, podsypujemy mąką ugniatamy przez chwilę, formujemy kulkę i za pomocą palcy spłaszczamy zaczynając od środka.Ciasto będzie "wracać", ale powtarzając ruch kilka razy -ciasto zacznie się rozciągać. Zostawiamy większe brzegi.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Spód smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy bazylią oraz częścią sera. Układamy pieczarki oraz szynkę i pozostały ser.
Pieczemy wnagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15minut.
Podajemy ze świeżym pomidorem.
Komentarze
Prześlij komentarz