Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową będzie idealnym wypiekiem nie tylko na świętą, ale też na co dzień do popołudniowej kawy!


Składniki:
ciasto:
500g mąki, 
250 g masła, 
2 łyżki cukru pudru 
łyżeczka proszku do pieczenia, 
2 żółtka, 
łyżka jogurtu 
masa twarogowa:
ok 1,8 kg sera z wiaderka, 
250 g cukru, 
150 g masła 
12 jajek M, 
2 opakowania budyniu śmietankowego, 
200 g rodzynek, 
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 
szczypta soli 
dodatkowo: 
ok 250 g cukru pudru, 
 2-3 łyżki wody 
łyżka soku z cytryny

 Przygotowanie: 

Ciasto:
Składniki na ciasto muszą być zimne, wyjęte bezpośrednio z lodówki. Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem. Żółtka razem ze śmietaną. Zagniatamy opuszkami palców ciasto, dodajemy płynną masę. Szybko zagniatamy na jednolitą masę. 
Owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę. 
Po tym czasie oddzielamy 1/3 ciasta, którą ponownie wkładamy do lodówki. 
Pozostałą część rozwałkowujemy na kształt blachy. Blachę wkładamy papierem do pieczenia,przekładamy ciasto, nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. 
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy. 
Pozostałą 1/3 część ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy okręgi większe i mniejsze 
Masa twarogowa:
Żółtka oddzielamy z białek. Białka wraz z solą ubijamy na sztywną masę. Masło ucieramy wraz z cukrami. Następnie dodajemy stopniowo żółtka cały czas miksując. Na średnich obrotach dodajemy partiami ser oraz rodzynki. Dodajemy skrobię oraz proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec za pomocą łyżki dodajemy białka, delikatnie mieszając. 
Wylewamy na podpieczone ciasto.
Na wierzchu układamy pozostałe ciasto. 
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55 minut- wierzch ciasta będzie rumiany. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim jeszcze przez 20 minut ciasto -NIE OTWIERAJĄC drzwiczek. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy sernik (po około godzinie możemy wyciągnąć). 
Całkowicie wystudzony wkładamy na noc do lodówki. mieszamy cukier puder z odrobiną wodą, lukrujemy z góry.






Komentarze

  1. Witam :) sernik wygląda obłędnie 🥰 można prosić rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, rozmiar blachy to około 25 x 40 - duża blacha :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec