Kurczak pieczony z warzywami

Kolorowo i wiosennie, bukiet warzyw: cukinia, papryka, cebula, pieczarki, marchewka, a do tego filet z kurczaka. Pyszne, treściwe, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe lub do lunchboxa!


Składniki:
1 duża cukinia,
1 duża marchewka,
cebula,
papryka żółta,
4 duże pieczarki
500 g filetów kurczaka,
2 łyżki oregano,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka curry,
pół łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu,
duża szczypta soli,
2 łyżki oleju lub oliwy

Przygotowanie:
Marchew obieramy, kroimy w plastry ok 0,5cm,
cukinię, pieczarki w około 1 cm plastry, paprykę w większą kostkę, cebulę w grube piórka.
Kurczaka kroimy w kostkę.
Przyprawy mieszamy z olejem/oliwą.

Do marynaty dodajemy filety z kurczaka.

Do dużego woreczka do pieczenia wrzucamy na przemian warzywa (możemy je lekko osolić i dać pieprzu) oraz kurczaka.
Zamykamy worek. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.


Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec