Pieczona łopatka z cebulą i czosnkiem

Pieczone mięso z łopatki, bardzo miękkie i kruche, pikantne i lekko słodkie.
Przygotowanie trwa trochę czasu, ale warto czekać!



Składniki:
około 1,5 kg mięsa z łopatki,
5 cebul,
10 ząbków czosnku,
sól peklowa,
pół szklanki ketchupu łagodnego,
2 łyżki musztardy np. rosyjskiej,
liście laurowe,
ziele angielskie,
czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie:
Z mięsa usuwamy nadmiar tłuszczu jeśli jest.
Przygotowujemy solankę - wg instrukcji na opakowaniu. Zalewamy nią mięso, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Tak przygotowane mięso trzymamy przez 4 dni, po 2 dniu obracamy mięso - dobrze, aby było w możliwie najmniejszym naczyniu, aby jak najlepiej było pokryte solanką.

Po 4 dniach, mięso delikatnie opłukujemy czystą wodą. Kroimy na plastry około 1cm i lekko rozklepujemy.
Cebulę kroimy w półplastry.
Ketchup mieszamy z musztardą, papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do mięsa wraz z cebulą, tak, aby każdy kawałek był w marynacie.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2 godziny.




Komentarze