Pikantne burgery z grilla

Pikantne, z dużą ilością cebuli oraz czosnku burgery na grilla. Podane z sałatką stanowią pyszne i sycące danie.

W upalne dni całość idealnie uzupełnia lemoniada z soku z cytryny Limmi.
Jedna buteleczka takiego soku (200 ml) mieści w sobie sok wyciśnięty z 1 kg cytryn sycylijskich.
Nie zawiera cukru ani wody - to naturalny sok z cytryn, jest bardzo wydajny, ma długi termin przydatności do spożycia.


Składniki:
500 g mięsa mielonego dobrej jakości,
duża cebula,
6-7 ząbków czosnku,
łyżka chili w proszku,
duża szczypta soli,
jajko

1 litr wody - może być lekko gazowana,
ok 30-40 ml soku z cytryn Limmi,
kostki lodu
opcjonalnie łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Dodajemy mięso, przyprawy i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy.
Odstawiamy na kilka minut. Z masy formujemy kotlety - trochę mniejsze od dłoni, ana grubość około 2 cm. Grillujemy z obu stron na grillu tradycyjnym lub elektrycznym.

Lemoniada: do wody dodajemy sok z cytryn Limmi oraz kostki lodu i opcjonalnie łyżeczka miodu.


Sok z cytryn Limmi możecie kupić w tradycyjnych sklepach w całej Polsce takich jak Macro C&C, Selgros, E.Leclerc, Intermache, Auchan, Carrefour, Dekilatesy Centrum i sklepy internetowe np. frisco.pl

Komentarze