Zupa botwinkowa

Piękny głęboki kolor botwinki. Zupa podana ze śmietaną i koperkiem to pozycja obowiązkowa wiosennego obiadu.

Składniki:
duży pęczek botwinki,
1 duża marchewka,
3-4 średniej wielkości ziemniaki,
bulion warzywny,
2 łyżki octu jabłkowego,
pieprz,
świeży koperek i śmietana

Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy w małą kostkę, liście siekamy.
Ziemniaki, marchewkę obieramy, kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa zalewamy bulionem tak, żeby tylko przykryły warzywa.
Dodajemy ocet. Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut.
Doprawiamy pieprzem.
Podajemy z koperkiem i opcjonalnie śmietaną.


Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec