Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką na maślance i jogurcie, doprawiony solą, białym pieprzem oraz czosnkiem, podany z jajkiem. Pyszny letni obiad!


Składniki:
5 dużych ogórków gruntowych,
5 dużych rzodkiewek,
szklanka maślanki,
4-5 łyżek jogurtu naturalnego,
pęczek koperku.
2 ząbki czosnku,
sól, biały pieprz

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo.
Koperek drobno siekamy.
Ogórki obieramy ze skóry, przekrawamy na pół, usuwamy środek - pestki.
Ścieramy na tartce wraz rzodkiewką na grubych oczkach.
Dodajemy koperek, maślankę, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy schłodzony wraz z jajkiem.



Komentarze

Prześlij komentarz