Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami na oleju. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Słodkie i lekko kwaśne jednocześnie. 


Składniki:
3 szklanki mąki
1 ½ szklanki cukru, 
1 szklanka oleju, 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek, 
szczypta soli, 
4 szklanki wydrylowanych wiśni, 
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
cukier puder

Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, olej i miksując dalej dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste. 
Wiśnie delikatnie obsypujemy skrobią. 
Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto i wiśnie na wierzch. 
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze