Ciasto z wiśniami na oleju. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Słodkie i lekko kwaśne jednocześnie.
Składniki:
3 szklanki mąki
1 ½ szklanki cukru,
1 szklanka oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek,
szczypta soli,
4 szklanki wydrylowanych wiśni,
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
cukier puder
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, olej i miksując dalej dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste.
Wiśnie delikatnie obsypujemy skrobią.
Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto i wiśnie na wierzch.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz