Dwukolorowe ciasto z truskawkami i agrestem

Ciasto z truskawkami i agrestem - szybkie i łatwe. Mięciutkie i długo zachowuje swoją świeżość.


Składniki:
4 jajka,
2 szklanki maki,
1 szklanka oleju,
pół szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki mleka,
łyżka kakao,
szczypta soli,
400 g truskawek,
150 g agrestu zielonego,

Przygotowanie:
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, agrest na pół
W jednej misce łączymy jajka i olej, w drugiej mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche i mieszamy za pomocą trzepaczki.
Na blachę wyłożoną papierem wylewamy 3/4 przygotowanej masy, do pozostałej dodajemy mleko i kakao, po wymieszaniu przekładamy na jasną masę.
Na wierzchu układamy owoce (możemy obtoczyć je w łyżeczce skrobi, aby puszczały mniej soku).
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz