Pyszna i bardzo sycąca tarta na kruchym cieście, z kurkami i małymi kulkami z mięsa mielonego.
Składniki:
300 g mąki,
180 g masła,
żółtko
łyżeczka soli,
5 jajek,
250 ml śmietany 30%,
150 g sera typu gouda,
200 g kurek,
cebula,
500 g mięsa mielonego,
białko jajka,
łyżka bułki tartej,
sól, pieprz,
masło
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą, żółtkiem i zimnym masłem. Zagniatamy szybko na jednolite ciasto. Formujemy kulkę. Owijamy folią, wkładamy do lodówki na godzinę.
Cebulę kroimy w większą kostkę, kurki kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na maśle przez 3-4 minuty.
Do mięsa mielonego dodajemy białko, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Podsmażamy przez 2 minuty, aby mięso się lekko ścięło.
Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jajka, śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu - mieszamy.
Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty, nakłuwamy dno w kilku miejscach. Podpiekamy spód przez około 10 minut w temp. 200 stopni.
Następnie wykładamy kurki, zalewamy masą jajeczną, układamy kulki z mięsa.
Pieczemy przez 35-40 minut w temp. 200 stopni, aż masa będzie dobrze ścięta.
Uwielbiam tarte, ale jeszcze nigdy nie jadłam z grzybami :) jak myślisz z pieczarkami będzie tez dobra?
OdpowiedzUsuńTak, myślę że pieczarki też będą dobre 😁
Usuń