Tarta z kurkami i mięsnymi kulkami

 Pyszna i bardzo sycąca tarta na kruchym cieście, z kurkami i małymi kulkami z mięsa mielonego.



Składniki:

300 g mąki,

180 g masła,

żółtko

łyżeczka soli,


5 jajek,

250 ml śmietany 30%,

150 g sera typu gouda,

200 g kurek,

cebula,

500 g mięsa mielonego,

białko jajka,

łyżka bułki tartej,

sól, pieprz,

masło


Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą, żółtkiem i zimnym masłem. Zagniatamy szybko na jednolite ciasto. Formujemy kulkę. Owijamy folią, wkładamy do lodówki na godzinę.

Cebulę kroimy w większą kostkę, kurki kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na maśle przez 3-4 minuty.

Do mięsa mielonego dodajemy białko, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Podsmażamy przez 2 minuty, aby mięso się lekko ścięło.

Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jajka, śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu - mieszamy.


Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty, nakłuwamy dno w kilku miejscach. Podpiekamy spód przez około 10 minut w temp. 200 stopni.

Następnie wykładamy kurki, zalewamy masą jajeczną, układamy kulki z mięsa.

Pieczemy przez 35-40 minut w temp. 200 stopni, aż masa będzie dobrze ścięta.



Komentarze

  1. Uwielbiam tarte, ale jeszcze nigdy nie jadłam z grzybami :) jak myślisz z pieczarkami będzie tez dobra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, myślę że pieczarki też będą dobre 😁

      Usuń

Prześlij komentarz