Dwukolorowa chałka

 Chałka w dwóch kolorach, z kakao i kruszonką. Słodki wypiek nie tylko na weekendowe śniadanie. 


Składniki:

2 i pół szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru + + łyżeczka + 2 łyżki,
20 g drożdży,
200 ml mleka + 2 łyżki,
60 g masła,
1 jajko,
łyżeczka soli,
łyżka kakao,

kruszonka:
50 g masła,
100 g maki,
100 g cukru

dodatkowo:
jajko,
łyżka mleka
 
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
 
W jednej misce mieszamy 2 szklanki mąki, ok 40 g roztopionego masła, szczyptę soli, jajko oraz 2/3 zaczynu drożdżowego.
W drugiej pół szklanki mąki, szczyptę soli, kakao, 2 łyżki cukru, pozostałe masło, 2 łyżki mleka oraz część zaczynu drożdżowego.

Zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką. Formujemy kulki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na godzinę.
 
Jasne ciasto dzielimy na 2 części, ciemne pozostawiamy w jednym kawałku.
Formujemy wałki i zaplatamy warkocz - musi być zwarty.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 10-15 minut.
 
Kruszonka:
Do masła dodajemy cukier oraz mąkę - za pomocą opuszków palców łączymy składniki.

Wyrośnięte ciasto na chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką.
Wykładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 35-40 minut.
 

Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec