Kotlety mielone

 Każdy ma swój przepis na ulubione kotlety mielone, a mój jest taki:


Składniki:

350 g dobrej jakości mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,

jajko,

duża cebula,

3 ząbki czosnku,

40g suchego pieczywa,

pół szklanki mleka,

sól, pieprz, bułka tarta, łyżka masła, 

olej do smażenia.

 

Przygotowanie:

Pieczywo moczymy w mleku, gdy będzie miękkie odsączamy.

Cebulę obieramy kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, aż się lekko zeszkli.

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa wraz z jakiem, cebulą, pieczywem, dużą szczyptą soli oraz pieprzu. Wyrabiamy przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą.

Formujemy kulki wielkości mandarynki. Obtaczamy w bułce tartej oraz lekko dociskamy (aby były bardziej płaskie). Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na oleju, na rumiano z obu stron. 

Komentarze