Każdy ma swój przepis na ulubione kotlety mielone, a mój jest taki:
Składniki:
350 g dobrej jakości mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
jajko,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
40g suchego pieczywa,
pół szklanki mleka,
sól, pieprz, bułka tarta, łyżka masła,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Pieczywo moczymy w mleku, gdy będzie miękkie odsączamy.
Cebulę obieramy kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, aż się lekko zeszkli.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa wraz z jakiem, cebulą, pieczywem, dużą szczyptą soli oraz pieprzu. Wyrabiamy przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą.
Formujemy kulki wielkości mandarynki. Obtaczamy w bułce tartej oraz lekko dociskamy (aby były bardziej płaskie). Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na oleju, na rumiano z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz