Bułki na drożdżach z pieczarkami, cebulą to pyszna przekąska, a zrobiona w mniejszych wersjach podana do barszczu idealnie go uzupełni.
Składniki:
300 g mąki + do podsypania,
150 ml mleka,
8 g suszonych drożdży,
łyżeczka soli,
łyżka oleju,
jajko,
250 g pieczarek,
mała cebula,
sól, pieprz, majeranek, łyżka masła
dodatkowo: jajko + czarnuszka
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy - musi być ciepłe, ale nie gorące.
Do mąki dodajemy drożdże, sól, olej, jajko, mleko. Mieszamy, a następnie zagniatamy na jednolite ciasto - w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Formujemy kulkę, odkładamy przykryte ściereczką na godzinę.
W tym czasie pieczarki myjemy, kroimy wraz z cebulką w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła. Woda z pieczarek powinna odparować.
Po godzinie, ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy. dzielimy na 4 części, z których robimy kulki, a następnie formujemy jak placki na pizze - robiąc miejsce na farsz.
Składamy na pół, zawijamy i formujemy kulkę. Odkładamy na 10-15 minut.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut, aż bułki będą ładnie zarumienione.
taką pyszną bułeczkę bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuń