Bułki z pieczarkami

Bułki na drożdżach z pieczarkami, cebulą to pyszna przekąska, a zrobiona w mniejszych wersjach podana do barszczu idealnie go uzupełni.



Składniki:

300 g mąki + do podsypania,

150 ml mleka,

8 g suszonych drożdży,

łyżeczka soli,

łyżka oleju,

jajko,

250 g pieczarek,

mała cebula,

sól, pieprz, majeranek, łyżka masła

dodatkowo: jajko + czarnuszka


Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy - musi być ciepłe, ale nie gorące.

Do mąki dodajemy drożdże, sól, olej, jajko, mleko. Mieszamy, a następnie zagniatamy na jednolite ciasto - w razie potrzeby podsypujemy mąką.

Formujemy kulkę, odkładamy przykryte ściereczką na godzinę.

W tym czasie pieczarki myjemy, kroimy wraz z cebulką w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła. Woda z pieczarek powinna odparować.

Po godzinie, ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy. dzielimy na 4 części, z których robimy kulki, a następnie formujemy jak placki na pizze - robiąc miejsce na farsz.

 


Składamy na pół, zawijamy i formujemy kulkę. Odkładamy na 10-15 minut.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut, aż bułki będą ładnie zarumienione.



Komentarze

Prześlij komentarz