Racuchy drożdżowe z jabłkami i daktylami, pachnące cynamonem - na podwieczorek lub na przekąskę w ciągu dnia!
Może nie zachwycają równym kształtem, ale smakują pysznie!
Składniki:
250g mąki,
ok 220 ml mleka,
2 łyżki cukru pudru,
30 g cukru wanilinowego (opakowanie),
łyżeczka cynamonu,
5 g suchych drożdży,
jajko,
średniej wielkości jabłko,
5 suszonych daktyli,
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, drożdże, cynamon, jajko, ciepłe (ale nie gorące) mleko. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na około godzinę.
Na patelnię wylewamy olej, tak aby dokładnie przykrył całe dno. Mocno rozgrzewamy.
Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na patelnię w formie placków.
Smażymy na mniejszym ogniu na rumiano z obu stron.
Przed podaniem możemy posypać cukrem cukrem.
Najlepiej smakują jeszcze na ciepło.
bardzo lubię takie racuchy
OdpowiedzUsuń