Racuchy z jabłakami i daktylami

Racuchy drożdżowe z jabłkami i daktylami, pachnące cynamonem - na podwieczorek lub na przekąskę w ciągu dnia!
Może nie zachwycają równym kształtem, ale smakują pysznie!


Składniki:

250g mąki,

ok 220 ml mleka, 

2 łyżki cukru pudru,

30 g cukru wanilinowego (opakowanie),

łyżeczka cynamonu,

5 g suchych drożdży,

jajko,

średniej wielkości jabłko,

5 suszonych daktyli,

olej do smażenia


Przygotowanie:

Do mąki dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, drożdże, cynamon, jajko, ciepłe (ale nie gorące) mleko. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na około godzinę.

Na patelnię wylewamy olej, tak aby dokładnie przykrył całe dno. Mocno rozgrzewamy.

Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na patelnię w formie placków.

Smażymy na mniejszym ogniu na rumiano z obu stron.

Przed podaniem możemy posypać cukrem cukrem.

Najlepiej smakują jeszcze na ciepło.




Komentarze

Prześlij komentarz

Pomidory pod pierzynką

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec