Śledzie z jabłkiem i ogórkiem w śmietanie

 Pyszne śledzie z słodkim jabłkiem, kwaśnym ogórkiem, pikantną cebulą w śmietanie.

Pozycja nie tylko na święta


Składniki:

200 g filetów śledziowych,

1 średniej wielkości jabłko,

2 ogórki kiszone,

cebula,

pęczek koperku,

3-4 łyzki śmietany,

łyżka majonezu


Przygotowanie:

Śledzie moczymy przez 2 godziny w wodzie, aby usunąć namiar soli, w tym czasie wymieniamy wodę dwa razy. Odsączamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Jabłko obieramy ze skóry, wraz z ogórkiem ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w małą kosteczką. Dodajemy do śledzi wraz ze śmietaną, majonezem oraz posiekanym koperkiem. Mieszamy.
Całość chłodzimy przez noc w lodówce, aby smaki się przegryzły.


Komentarze