Pyszne śledzie z słodkim jabłkiem, kwaśnym ogórkiem, pikantną cebulą w śmietanie.
Pozycja nie tylko na święta
Składniki:
200 g filetów śledziowych,
1 średniej wielkości jabłko,
2 ogórki kiszone,
cebula,
pęczek koperku,
3-4 łyzki śmietany,
łyżka majonezu
Przygotowanie:
Śledzie moczymy przez 2 godziny w wodzie, aby usunąć namiar soli, w tym czasie wymieniamy wodę dwa razy. Odsączamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Jabłko obieramy ze skóry, wraz z ogórkiem ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w małą kosteczką. Dodajemy do śledzi wraz ze śmietaną, majonezem oraz posiekanym koperkiem. Mieszamy.
Całość chłodzimy przez noc w lodówce, aby smaki się przegryzły.
Komentarze
Prześlij komentarz