Stroganow wołowy z pieczarkami, papryką, cebulą - danie jednogarnkowe, dla całej rodziny na sycący zimowy obiad.
Składniki:
1 kg mięsa wołowego,
500 g pieczarek,
2 średniej wielkości cebule,
3 ząbki czosnku,
2 papryki,
2 i pół duże ogórki kiszone,
100 g przecieru pomidorowego,
około 800 ml bulionu,
2 łyżki musztardy,
łyżeczka papryki słodkiej,
sól, pieprz,
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Mięso kroimy na paski lub w małą kostkę, cebulę w piórka, pieczarki i paprykę w grubsze plasterki, ogórka kiszonego jeśli na grubą skórę obieramy i kroimy w słupki.
Do mięsa dodajemy szczyptę soli, pieprzu, papryczkę słodką i musztardę. Mieszamy, odstawiamy mięso do lodówki na min. godzinę.
Po tym czasie dodajemy 2 łyżki maki i obtaczamy w niej mięso.
Do lekko podsmażonego mięsa dodajemy cebulę oraz pieczarki. Zalewamy bulionem. Dusimy na małym ogniu przez około 40 minut, następnie dodajemy paprykę oraz przecier pomidorowy, dalej dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Na koniec dodajemy ogórki kiszone i podgrzewamy jeszcze około 15 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz