Mocno czekoladowe brownie z sernikiem i dżemem wiśniowym to pyszny i nie za słodki wypiek,który zasmakuje każdemu!
Składniki:
na formę ok 25 x 30cm
na masę serową:
600 g sera,
70 g masła,
2 jajka,
4 łyżki cukru,
łyżka skorbi
na brownie:
200 g gorzkiej czekolady min 80%,
220 g masła,
4 jajka,
150 g mąki,
1 op.cukru wanilinowego,
2 łyżki cukru,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Brownie:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem - mieszamy, aby czekolada się nie przypaliła.
Do jajek dodajemy cukier, następnie wolnym strumieniem dodajemy czekoladę i miksujemy.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia - miksujemy do połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia - przelewamy masę czekoladową.
Masa serowa:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a masło musi być miękkie. Miksujemy razem - do połączenia się składników. Przelewamy na masę czekoladową.
Na koniec na górę wykładamy dżem wiśniowy (około 12 kleksów).
Pieczemy w temp. 170 stopni przez 40minut.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz