Koreczki z mięsnymi kulkami

Koreczki lub też mini szaszłyki z mięsem mielonym, serem, marynowanymi pieczarkami, pomidorami oraz oliwkami.

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,

szczypta soli,

po dużej szczypcie przypraw: pieprz ziołowy, słodka papryczka, oregano,

jajko,

łyżka bułki tartej, 

olej,

ser mozzarella mini - 1 opakowanie,

ser żółty w kostce - ok 100g,

pieczarki marynowane - mały słoiczek,

oliwki zielone,

pomidory koktajlowe - ok 450 g


Przygotowanie:

Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy, formujemy małe kuleczki. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju (mała ilość), aby zarumieniły się z każdej strony.

Odstawiamy, żeby ostygły.

Ser żółty kroimy w grubą kostkę.

Będą potrzebne długie wykałaczki - jak na szaszłyki. Odcinamy / łamiemy je, aby pozostało 3/4 ich długości.

Dwie opcje koreczków do wykonania:

1. oliwka, pieczarka, pomidor, mięso, ser żółty;

2. oliwka, pieczarka, ser mozzarella, pomidor, mięso.



Komentarze