Koreczki lub też mini szaszłyki z mięsem mielonym, serem, marynowanymi pieczarkami, pomidorami oraz oliwkami.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
szczypta soli,
po dużej szczypcie przypraw: pieprz ziołowy, słodka papryczka, oregano,
jajko,
łyżka bułki tartej,
olej,
ser mozzarella mini - 1 opakowanie,
ser żółty w kostce - ok 100g,
pieczarki marynowane - mały słoiczek,
oliwki zielone,
pomidory koktajlowe - ok 450 g
Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy, formujemy małe kuleczki. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju (mała ilość), aby zarumieniły się z każdej strony.
Odstawiamy, żeby ostygły.
Ser żółty kroimy w grubą kostkę.
Będą potrzebne długie wykałaczki - jak na szaszłyki. Odcinamy / łamiemy je, aby pozostało 3/4 ich długości.
Dwie opcje koreczków do wykonania:
1. oliwka, pieczarka, pomidor, mięso, ser żółty;
2. oliwka, pieczarka, ser mozzarella, pomidor, mięso.
Komentarze
Prześlij komentarz