Wafle z masłem orzechowym, ziarnem jagłe, miodem - to fajna przekąska w ciągu dnia.
Składniki:
14 łyżek ziarna jagły,
łyżeczka nasion chia
2 łyżki masła orzechowego,
2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
50 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Do masła orzechowego dodajemy ekspandowe ziarno jagły, nasiona chia, miód / syrop klonowy. Mieszamy wszystko dokładnie. Masa powinna być lekko kleista, w razie potrzeby dodać jeszcze trochę słodzidła.
Foremki wykładamy papierem śniadaniowym lub do pieczenia. Nakładamy po 2-3 łyżki masy - dobrze dociskając. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie czekoladę rozpuszczamy z mlekiem. Smarujemy nią wierzch wafli. Czekamy kilka chwil, aż zastygnie.
super na przekąskę :)
OdpowiedzUsuń