Placki ziemniaczane polane aromatycznym sosem grzybowym, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku!
Składniki:
1 kg ziemniaków
duża cebula
2 ząbki czosnku
mąka (około 3-4 łyżek, w zależności od wodnistości ziemniaków)
jajko
sos:
ok 450 g mięsa wieprzowego np. szynki
około 300 g świeżych grzybów (mogą być mrożone),
mała cebula
ok 800 ml bulionu warzywnego,
sól, pieprz, tymianek,
łyżka mąki,
łyżka masła
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Cebulę i czosnek ścieramy na małych oczkach, dodajemy do ziemniaków.
Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
Jeśli masa jest zbyt wodnista dodajemy jeszcze trochę mąki.
Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Wielkość placka zależy od upodobań. Grubość około 1cm.
Sos:
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła przez około 3-4 minuty.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Grzyby - jeśli są duże, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy bulionem, dodajemy cebulę, oraz mięso, szczyptę soli, pieprzu oraz suszonego tymianku.
Gotujemy na małym ogniu około 40 minut - aż mięso będzie miękkie.
Na koniec w razie potrzeby zagęszczamy mąką (rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, przelewamy przez sitko, aby nie było grudek, mieszamy) i gotujemy jeszcze około 15 minut co kilka chwil mieszając.
Placki polewamy sosem grzybowym.
Komentarze
Prześlij komentarz