Placki ziemniaczane z gulaszem grzybowym

 Placki ziemniaczane polane aromatycznym sosem grzybowym, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku!



Składniki:

1 kg ziemniaków
duża cebula
2 ząbki czosnku
mąka (około 3-4 łyżek, w zależności od wodnistości ziemniaków)
jajko

 

sos: 

ok 450 g mięsa wieprzowego np. szynki

około 300 g świeżych grzybów (mogą być mrożone),

mała cebula

ok 800 ml bulionu warzywnego,

sól, pieprz, tymianek,

łyżka mąki,

łyżka masła


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Cebulę i czosnek ścieramy na małych oczkach, dodajemy do ziemniaków.
Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
Jeśli masa jest zbyt wodnista dodajemy jeszcze trochę mąki.

Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Wielkość placka zależy od upodobań. Grubość około 1cm.

 

Sos:

Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła przez około 3-4 minuty.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Grzyby - jeśli są duże, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy bulionem, dodajemy cebulę, oraz mięso, szczyptę soli, pieprzu oraz suszonego tymianku.

Gotujemy na małym ogniu około 40 minut - aż mięso będzie miękkie.
Na koniec w razie potrzeby zagęszczamy mąką (rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, przelewamy przez sitko, aby nie było grudek, mieszamy) i gotujemy jeszcze około 15 minut co kilka chwil mieszając.

Placki polewamy sosem grzybowym.

Komentarze